vanSteen architect
projecten
bureau
contact
Laanhuis Buitenplaats Haagwijk Voorschoten.

De kavels van de laanhuizen hebben een duidelijke context en scheiding tussen openbaar en privé: aan twee zijden bossages, aan de laanzijde een brug over de sloot als overgang tussen openbaar en privé en aan de zuid-west zijde landelijk met een waterverbinding naar de Vliet. Het Laanhuis reageert op deze context: aan de laanzijde een stevig front met entree en 'strategische' doorzichten door het huis en aan de zijkanten opent de woning zich naar de bossages en het land met rondom een terras. Aan de zuid-west zijde heeft het huis een dakoverstek om warmte overlast tegen te gaan vanwege de grote glazen puien aan deze zijde.

Het huis is opgevat als één gebaar: wand en dak lopen in elkaar over en zijn van hetzelfde materiaal (metselwerk). Daar doorheen steekt een functiestrook met op de begane grond entreehal met garderobe en toilet, een berging, hoofdslaapkamer met badkamer en een open deel met de keuken die daardoor tweezijdig is georiënteerd. Een open trap, die de bewegingen in het huis naar buiten zichtbaar maakt, leidt naar de 1e verdieping waar, naar keuze, nog 2 of 3 slaapkamers en een badkamer aanwezig zijn.

De binnenzijde van het dak is zichtbaar in de woonkamer en geeft ruimtelijkheid en extra hoogte. Dwars door het huis steekt een dakterras, die aan de zijkanten licht van boven diep in de woonkamer laat invallen en deze ook een lager, intiemer deel geeft. Het materiaal van de functiestrook en bandaccenten is sierbeton met een toeslag van marmer (gezuurd of gestraald). Ook het pad naar het huis en het terras is van dit materiaal. De woning heeft een ondergrondse privé parkeergarage waarvan de grootte nader bepaald kan worden.
           
volgende project >