vanSteen architect
projecten
bureau
contact
Landhuis Buitenplaats Haagwijk Voorschoten.

Het landhuis bevat maximaal 11 appartementen, zowel éénlaags als maisonettes, met oppervlaktes tussen de 95 en 160 m2 gbo.
De buitenschil is constructief zodat de woningscheidende wanden flexibel indeelbaar zijn. Een minder aantal en daardoor grotere woningen is mogelijk, het gebouw kan zelfs als één woning ingedeeld worden al naar gelang de belangstelling en toekomstperspectieven.

Ondanks meerdere appartementen is het landhuis opgevat als één gebouw, stevig op de grond, met een chique klassieke uitstraling en moderne uitwerking. De materialisering bestaat voornamelijk uit metselwerk, sierbeton met marmertoeslag (gezuurd of gestraald) en glas.

Het openbare karakter van de buitenplaats vergt een zorgvuldige omgang tussen privé en openbaar. De opgetilde begane grond is hierin een bewuste keuze en geeft de mogelijkheid tot een halfverdiepte parkeergarage voor de bewoners. Het stevige metselwerk in combinatie met de diepe neggen van de vensters scheppen een gepaste afstand. Tegelijkertijd hebben de vensters, door hun grootte en afschuining, een gastvrije uitstraling. De grote open entree met monumentaal trappenhuis versterkt dit nog eens.
Alle vensters hebben een 'frans balkon' en elk appartement heeft een privé buitenruimte, vormgegeven als uitkraging van de vensters. Een binnenhof met uitzicht op de vijver organiseert de ontsluiting van de woningen en geeft licht en lucht aan de binnenzijde van het gebouw. De ruime transparante entree met doorzicht naar het hof en de opening aan de vijverzijde hechten het gebouw aan het maaiveld.
           
projectenoverzicht >